Відповідно до нових заснованих на наукових доказах рекомендацій Британської дієтичної асоціації, доречно звернути увагу на природні можливості полегшення неприємних проявів хронічного запору.
На основі чотирьох систематичних оглядів та мета-аналізів 75 рандомізованих контрольованих досліджень (за період лютий 2022 — липень 2023 року) експерти з харчування, дієтології, фізіології кишечника та гастроентерології сформували 59 рекомендацій щодо харчування. Для 27 з них якість доказів оцінена як висока, з урахуванням співвідношення переваг, практичності застосування та вартості.
Більшість попередніх рекомендацій щодо лікування запору зосереджувалися на фармакологічних варіантах. Наявні докази свідчать, що деякі з нефармакологічних методів лікування є ефективними та безпечними.
При хронічному запорі експерти рекомендують:
- Дієтичні добавки з псиліумом. У трьох дослідженнях, учасники яких приймали псиліум, збільшилася кількість людей, які отримали клінічну користь, включаючи частоту та консистенцію випорожнень.
- Оксид магнію. Щоденна доза 0,5-1,5 грама протягом щонайменше 4 тижнів сприяла регулярності випорожнень та пом’якшенню їх консистенції. При цьому дозування починалося з 0,5 грамів на день та поступово, щотижня збільшувалося. Загалом магній продемонстрував найсильніший ефект: клінічна ефективність сягнула 232% порівняно з контрольною групою.
- Ківі. Радять споживати два-три плоди щодня (зі шкіркою або без) протягом щонайменше 4 тижнів. У трьох дослідженнях зі 192 учасниками ківі в щоденному меню збільшувало частоту випорожнень на 0,36 раза на тиждень порівняно з дієтичними добавками з псиліумом.
- Житній хліб. Радять споживати шість-вісім скибочок щонайменше протягом 3 тижнів. У двох дослідженнях за участю 48 осіб вживання житнього хлібу збільшувало частоту випорожнень на 0,43 раза на тиждень порівняно з білим хлібом.
- Вода з високим вмістом мінералів. Збільшила ймовірність позитивної реакції на лікування на 47% порівняно з водою з низьким вмістом мінералів.
Експертна група не надала рекомендацій щодо переваг певних моделей харчування, оскільки в дослідженнях не оцінювався вплив на запор конкретних дієт. Втім, харчування з високим вмістом клітковини має багато доказів на користь загального здоров’я, включаючи здоров’я кишечника.
Більше по ефективні підходи у полегшенні запору можна буде дізнатися з доповідей Galina Nezgovorova та Анастасія Горобець під час Науково-освітнього заходу «Мікробіом-асоційована патологія», який пройде вже завтра, 30.10.2025.
Поспішайте реєструватися за посиланням у першому коментарі.
#запор #дослідження #клітковина #ківі
